-->


بسم الله الرحمن الرحيم 

العوامل المؤثره على جوده ونوعية البرسيم 
البرسيم وحيد الحشه زى الفحل اى البلدى
متعدد الحشه زى المسقاوى باصنافه جيزه ١ جيزه ٦ جميزه ١ هلالى سرو ١ سخا٣ سخا ٤ ...
معمر وهو الحجازى صيفا وشتاء ومن ٧ الى ٨ حشات وتزايدى بطول العمر واقصى اقتصاديات تكون ٧ سنوات وان كان يزيد عن هذا 
ولكن لابد لى وانا مستهلك او مربى او منتج علف ان 
ازرعه واتحكم فيه وفى عملياته الزراعيه وتسميده ومواعيد نضجه وحشه وتجفيفيه ونقله وتخزينه وتهويته وميكنته للدراس والتغذيه المباشره او بالتس او مكعبات او بال او دراس للخلط 
ولكن الكيانات القوميه هى من تتحكم فى هذا 
ولنا تخبط الجو والمواسم واختلاف المصدر والمعاملات والميكنه والنقل ووووووووو 
وهنا تكمن الكارثه 
نحن عل كف عفريت 
لذا فتح عينك تاكل ملبن 
تعالو ناكل ملبن ياما تراب 
اولا 
............
ملاحظه نضج الحشه لانه يتوقف عليه القيمه الغذائيه والاستساغه اعلى والهضم اعلى وبروتين اعلى والياف اقل اما النضج المتاخر العكس وبروتين اقل والياف اعلى وصعوبه هضم طيب هحكم ازاى نظرى احكم ب نسبه التزهير بحيث تكون من ١٠٪ الى ٢٠٪ مقبوله او طول النبات من ٤٥ الى ٥٠ سم 

الخضار واه لو ١٠٠٪ خضار لان ده دلاله على الجوده والتسميد والمعاملات الصح ودليل لبروتين اعلى وكاروتين اعلى 

الظروف الجويه وهنا افضل الشراء والتخزين لحشات الربيع عن اى موسم او تلاشي او الابتعاد عن الشتاء لموسم الامطار 

تقليل الفقد فى الاوراق اثناء النقل والتخزين والدراس 

الرائحه مقبوله ومستساغه 

خالى من العفن والحشائش الغريبه 

السيقان تنتنى ولا تتكسر 
ودى اهم المواصفات اللى احكم عليها 

طيب العيوب 
التجفيف فى مصر للاسف طبيعى 
وهنا الكارثه 
يصعب تفادى الظروف الجويه وخاصه الخريف والشتاء 
عدم تحديد فتره التجفيف للتغيرات المناخيه
..فقد الاوراق لكثره التداول من حش بلدى او سيف او ميكنه ونقل وتشميس وتهويه وكبس ونقل وتعبئه وتفريغ ودراس وكبس وعربله و.
ولك ان تعلم ان اهم مكون للحجازى هو الاوراق والتى تمثل ٥٠٪ من وزن النبات وتمثل ٧٠٪ من اجمالى بروتينه لذا النقل بحذر والدراس بحذر و.

..ارتفاع نسبه الرطوبه وعندك انزيمات النبات وميكروبات وهبا تنفس وحبه تخمرات وخد عندك عفن بكتيري وعفن فطرى واظن كارثه السنه اللى فاتت ما هى ببعيد.

ناهيك عن انخفاض القيمه الغذائيه واستهلاك او انخفاض الكربوهيدرات وتغير اللون لذا استلمت افتح الباله واهوى وانشر بالونه.

الابيضاض والغسيل او اللون الكالح او المجرب وده من الشمس العاليه او تاخر الحش وهنا قيمه غذئيه اقل وكاروتين اقل وفقد فيتامينات واملاح وممكن يكون اللون من العفن او الامطار للغسل لذا لابد من شون مظلله 
...الرطوبه الرطوبه الرطوبه لاتزيد لاتزيد لاتزيد عن ١٥٪ لانها لو زادت تنشط البكتيريا والفطريات ولو زادت عن ٢٥٪ ينحرق النبات وتتخمر السكريات وتصل الحراره الى ٥٠ درجه وتتاكسد الماده العضويه اللى لونها بيبقى اسود او بنى ويتحول السكر بيكون حلو مذاقا ولكن سلملى على فقد اعلى للبروتين والفيتانينات 
ولو زادت عن كده كفيل البرسيم يولع من ذات نفسه ويشتعل لارتفاع الحراره والايض يعنى معجنه
كفايه كده اليوم
لازم اعرف انا بتعامل مع ملك الاعلاف وافضل الاعلاف الخضراء حتى الان فى مصر وهو علف بقولى وكمان طبى وعطرى وده له باع 
ولكن استخدامنا اكثر بمصر كونه تغذيه فقط.

استرجاع بسيط
البروتين من ١٨ الى ٢٣٪
اللون ١٠٠٪ اخضر 
الالياف لا تزيد عن ٣٥٪
الازهار لاتزيد عن ١٢٪ 
حشائش او غريبه لا تزيد عن ٥٪ 
غنى بالاوراق. 
وده نسميه الدرجه الاولى وله تمن تانى. 
ما دون ذالك يبقى درج ويقل وصولا للتبن. 


مزارع خير الريف المصري مهندس صلاح حسب الله
كاتب المقالة
لحم الأرنب من اجود اللحوم وبارك للاحتوائه علي نسبه اعلي من الدواجن في الروتين واثقه اقل في الدهون

جديد قسم : الزراعة

إرسال تعليق